کشیدن دندان چه زمانی احتیاج است؟
به گزارش بانوی ایران، هیچ شخصی دوست ندارد درد کشیدن دندان را تحمل کند. کشیدن دندان می تواند نسبتا ترسناک باشد. اما گاهی مجبورید دندانی را بکشید تا سلامت دندان های دیگر حفظ گردد.
سوالی که اکثرا می پرسند این است که چه زمانی واقعا احتیاج به کشیدن دندان است؟ به بیان ساده، به چه دلایلی ممکن است احتیاج به کشیدن دندان داشته باشید؟ گاهی مطمئن نیستید که آیا احتیاج به کشیدن دندان دارید یا خیر، اما دانستن این مورد می تواند مفید باشد. در خصوص اینکه چه زمان احتیاج به کشیدن دندان دارید، در این مقاله شرح خواهیم داد.
کشیدن دندان
کشیدن دندان یعنی زمانی که دندانپزشک دندان را از جای خود خارج کند. اصولا جراح دهان و دندان این کار را انجام می دهد. اما، به عنوان بخشی از مهارت های اصلی دندانپزشک عمومی و پرودنتیست نیز در نظر گرفته شده و این متخصصان هم می توانند دندان را بکشند. پیش از کشیدن دندان، دندانپزشک لثه، دهان و دندان ها را کاملا معاینه می نماید. هرچند برترین کار نکشیدن دندان است، اما در صورتی که حفظ دندان ممکن نباشد، کشیدن دندان تا حد امکان بدون درد خواهد بود.
دو روش برای کشیدن دندان وجود دارد:
-
کشیدن ساده
این روش معمولا برای دندان هایی که به آسانی در دهان دیده می شوند، انجام می گردد و به بیمار نیز بی حسی موضعی تزریق می گردد.
-
کشیدن دندان با جراحی
اگر دسترسی به دندان سخت باشد، برای کشیدن آن از جراحی استفاده می گردد. زمانی جراحی انجام می گردد که دندان به طور کامل رشد نکرده یا در زیر لثه شکسته باشد.
در این جراحی، دندانپزشک به منظور بالا آوردن بافت نرم لثه که دندان را پوشانده است، احتمالا برشی ایجاد کند. در مواردی، برای اینکه دندان راحت تر کشیده گردد، ممکن است آن را به چند تکه تقسیم نمایند. جراحی کشیدن دندان معمولا با تزریق بی حسی کامل انجام می گردد.
دلایل کشیدن دندان
کشیدن دندان آخرین راهکار ممکن برای درمان آن است. می توانید از دندانپزشک بخواهید که دلیل کشیدن دندانتان را بگوید. در اینجا بعضی از این دلایل ذکر می شوند:
آسیب دیدگی شدید
گاهی آسیب دیدگی دندان به حدی شدید است که هیچ راهی جز کشیدن آن وجود ندارد. آسیب دیدگی شدید معمولا به دلیل پوسیدگی طولانی مدت است. پوسیدگی می تواند به خاطر بهداشت نامناسب دندان یا حفرات بیش از حد آن باشد. دندان از بین رفته برای اینکه دیگر دندان ها سالم بمانند، کشیده می گردد.
دندان های عقل
نهفته بودن دندان دلیل اصلی دیگر برای کشیدن دندان است. از آنجایی که معمولا فضای کافی برای رشد دندان های عقل در دهان نیست، این دندان ها نهفته می شوند. اغلب برای اینکه نظم دندان ها بهم نخورند و سلامت آنها حفظ گردد، احتیاج به کشیدن دندان دارید.
بیماری لثه
گاهی بیماری لثه به حدی حاد می گردد که دندان ها نیز عفونی می شوند. این حالت از بیماری بسیار خطرناک است. از آنجایی که بیماری لثه همواره علائم مشخصی ندارد، ممکن است تشخیص داده نگردد. به همین خاطر در صورت وخیم شدن بیماری، اغلب احتیاج به کشیدن دندان دارید. در صورتی که به خاطر بیماری لثه، دندان عفونت کند، باید آن دندان را بکشید تا سایر دندان ها سالم بمانند.
کاهش فشردگی دندان ها
هنگامی که فضای کافی در دهان برای تمامی دندان ها نباشد، احتیاج به کشیدن دندان دارید. دهان هر شخص فرق دارد و در بعضی، دهان برای تمامی دندان ها به مقدار کافی بزرگ نیست. در این موارد، برای پیشگیری از فشردگی دندان ها باید دندان کشیده گردد. فشردگی دندان ها می تواند باعث گردد دندان ها روی هم قرار بگیرند و دندان درد داشته باشید یا حتی دندان های شما کج شوند.
موضوع دیگری که اغلب در نظر گرفته نمی گردد این است که گاهی فشرده شدن دندان ها به هم باعث ایجاد حفره های دندانی می گردد. زمانی که دندان ها روی هم قرار می گیرند، اغلب به جای مانده غذا در فضاهایی که نظافت آنها سخت است باقی می ماند.
متخصص ارتودنسی دندان ها را معاینه می نماید تا متوجه گردد که فشردگی دندان ها چقدر است، آیا فضای کافی برای حرکت دادن آنها وجود دارد و می توان آنها را منظم کرد یا خیر. می توانید انواع ارتودنسی ها از جمله ارتودنسی فلزی، سرامیکی یا ارتودنسی های نامرئی را در این روش انتخاب کنید. زمانی کشیدن دندان توصیه می گردد که فضای کافی برای منظم کردن دندان ها وجود نداشته باشد.
بعد از کشیدن دندان چه کار باید کرد؟
بعد از کشیدن دندان، دندانپزشک دستورات دقیقی در خصوص اینکه چه کارهایی باید انجام دهید و چه چیزی پیش می آید، خواهد داد. اگر می خواهید درمان به خوبی انجام گردد، باید به مراقبت پس از جراحی اهمیت دهید. بنابراین در صورتی که سوالی داشتید، حتما از دندانپزشک خود بپرسید.
همچون هر جراحی ، انتظار داشتن درد خفیف را داشته باشید. اگر دندانپزشک دارویی برای کنترل درد و التهاب تجویز کرد، باید طبق دستور دندانپزشک مصرف شوند.
نکات زیر برای یاری به بهبودی پس از کشیدن دندان مفید می باشند:
- تا 30 دقیقه پس از کشیدن دندان گاز پانسمان را روی زخم فشار دهید تا خونریزی متوقف گردد. اگر خونریزی شدید بود، یک گلوله پنبه ای را به مدت 10 دقیقه روی زخم فشار دهید و اگر خونریزی ادامه داشت، سریعا با دندانپزشک تماس بگیرید.
- برای کم شدن ورم، به مدت 20 دقیقه یک بسته یخ روی گونه خود قرار دهید، 20 دقیقه آن را بردارید و دوباره 20 دقیقه روی گونه قرار دهید.
- به مدت چند روز غذاهای نرم مصرف کنید.
- به مدت چند روز استراحت کنید و ورزش های سنگین انجام ندهید تا بهتر شوید.
- تا 24 ساعت اول از نی استفاده نکنید، دهان را نشویید و تف نکنید تا لخته خون تشکیل گردد.
- تا 72 ساعت پس از کشیدن دندان سیگار نکشید.
- پس از 24 ساعت دهان را به آرامی با آب نمک گرم شستشو دهید تا تمیز گردد.