طرز تهیه نخود پلو عربی ، ادویه مخصوص نخود پلو عربی چیه؟

به گزارش بانوی ایران، نخود پلو عربی، ترکیبی از آن غذاهایی ست که در بسیاری از سفره های عربی با افتخار سرو می شه. پایه این پلو مخلوط، برنج و نخود هستش که در کنار ادویه های گرم و گاهی گوشت یا مرغ، طعمی لذیذ داره و بسیار هم مقوی و سیر کننده ست. این نه تنها مناسب وعده های روزمره است، بلکه در مهمانی ها و سر سفره افطار هم جایگاه ویژه ای داره. توی این مقاله از در ما طرز تهیه نخود پلو عربی به روش آبکش و دمی و نکات پخت، خوشمزه شدن و سرو نخود پلو رو به شما یاد میدیم.

طرز تهیه نخود پلو عربی ، ادویه مخصوص نخود پلو عربی چیه؟

طرز تهیه نخود پلو عربی در یک نگاه

برای تهیه نخود پلو عربی، نخودها رو از شب قبل با مقداری آب بخیسونین و روز بعد بپزین تا نرم بشن. گوشت یا مرغ رو با پیاز، برگ بو و ادویه ها بپزین و بعد ریش ریش کنین. پیاز و سیر رو تفت بدین، گوشت و نخود رو اضافه کنین و با ادویه های گرم ترکیب کنین تا عطر غذا شکل بگیره.

برنج رو جدا بجوشونین، آبکش کنین و با مواد گوشتی و نخود لایه لایه داخل قابلمه بچینین. زعفران دم نموده رو روی برنج بریزین و اجازه بدین پلو با حرارت ملایم دم بکشه. در صورت دلخواه، کشمش یا مغزها رو هم اضافه کنین تا غذا حالت مجلسی تری پیدا کنه. بعد از دم کشیدن، پلو رو آروم مخلوط کنین و با تزیین دلخواه سرو کنین.

شما می تونین مقدار مواد اولیه، جزئیات و مراحل طرز تهیه نخود پلو عربی رو بخونین.

مواد اولیه برای تهیه نخود پلو عربی

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
برنج (ترجیحا دانه بلند)2 تا 3 لیوان فرانسوی دسته دار
گوشت گوسفند یا گوشت مرغ300 تا 400 گرم
نخود پخته (یا کنسرو نخود آبگوشتی)1 لیوان فرانسوی دسته دار
پیاز (برای پیاز داغ)2 عدد میانه
سیر (برای سیر داغ)2 حبه
روغن سرخ کردنی یا کرهبه مقدار کافی
کشمش پلویی، خلال بادام و خلال پسته (اختیاری)نصف لیوان فرانسوی دسته دار برای تزیین پلو

چاشنی ها و ادویه های لازم برای تهیه نخود پلو

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
دارچیننصف قاشق چای خوری
زیره سبزنصف قاشق چای خوری
هل (آسیاب شده)نوک قاشق چای خوری
برگ بو (اختیاری)1 عدد
زردچوبهنصف قاشق چای خوری
زعفران (دم نموده غلیظ)1 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاهبه مقدار لازم

مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 1 ساعت

مدت زمان مورد احتیاج برای پخت نخود پلو عربی: 1/5 ساعت

مقدار کالری نخود پلو در 100 گرم: حدود 208 کیلوکالری

مراحل طرز تهیه نخود پلو عربی

نخود پلو در اصل ترکیبی از آبگوشت نخود و برنجه که به صورت دمی یا آبکش می تونین اون رو درست کنین. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه نخود پلو با گوشت تکه ای رو دنبال کنین.

مرحله اول: نخود رو آماده کنین

اول از همه، اگه از نخود آبگوشتی خشک استفاده کنین، باید از شب قبل نخودها رو بخوابونین توی آب سرد. این کار باعث می شه هم راحت تر بپزن، هم نفخشون کمتر بشه. اگه وقت ندارین، می تونین از نخود کنسروی استفاده کنین، ولی نخود تازه پخته شده طعم بهتری به غذا می ده.

در صورت تمایل می تونین انواع حبوبات و انواع کنسرو حبوبات رو به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنین.

مرحله دوم: نخود رو بپزین

نخودهای خیسانده شده رو آبکش کنین و با مقداری آب تازه بذارین روی حرارت تا خوب بپزن. زمان پخت نخود حدود 1 تا 1/5 ساعته، ولی اگه از زودپز استفاده کنین، خیلی سریع تر آماده می شن. در حین پخت نخود، کف روی آب رو با قاشق بردارین تا نخودها تمیز و خوش طعم بمونن.

مرحله سوم: گوشت رو بپزین

در مرحله بعد، گوشت یا مرغ رو آماده کنین. اگه از گوشت گوسفندی استفاده کنین، اون رو با توی قابلمه بریزین. یکی از پیازها رو خرد کنین. برگ بو و زردچوبه رو اضافه کنین و تفت بدین تا رنگ گوشت عوض شه. بعد مقداری آب روی گوشت بریزین و بذارین بپزه تا نرم و قابل ریش ریش شدن بشه. برای مرغ هم همین روش جواب می ده، فقط زمان پختش کمتره. بعد از پخت، گوشت رو ریش ریش کنین و کنار بذارین.

برای خرید گوشت گوسفندی و مرغ، پیاز داغ آماده و انواع ادویه معطر غذا از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله چهارم: برنج رو بخیسونین

توی این مرحله از طرز تهیه نخود پلو عربی، برنج رو بشورین و برای حدود نیم ساعت تا یک ساعت توی آب ولرم و نمک خیس کنین. این کار باعث می شه برنج بهتر قد بکشه و موقع پخت وا نره. اگه از برنج باسماتی استفاده کنین، زمان خیساندن رو کمتر در نظر بگیرین چون زود نرم می شه.

انواع برنج ایرانی و خارجی باکیفیت رو به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.

مرحله پنجم: ادویه ها رو تفت بدین

پیازها رو خلالی یا نگینی خرد کنین و با روغن یا کره توی قابلمه ای مناسب تفت بدین تا طلایی و سبک بشن. بعد سیر خرد شده رو اضافه کنین و حدود یکی، دو دقیقه دیگه تفت بدین تا عطرش بلند بشه. مراقب باشین سیر نسوزه چون طعم تلخ پیدا می کنه.

سیر داغ آماده و انواع روغن و کره رو به صورت اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می تونین بخرین.

مرحله ششم: مواد میانی نخود پلو رو تفت بدین

گوشت یا مرغ ریش ریش شده رو به پیاز و سیر اضافه کنین و با ادویه هایی مثل دارچین، زیره، هل، فلفل سیاه و کمی زردچوبه خوب مخلوط کنین. چند دقیقه تفت بدین تا ادویه ها به خورد مواد برن و عطرشون آزاد بشه. این مرحله پایه طعم نخود پلو هستش، پس با حوصله انجامش بدین.

مرحله هفتم: نخود پخته شده رو اضافه کنین

نخود پخته رو آبکش کنین و به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنین. دوباره مواد رو کمی هم بزنین تا نخودها هم طعم دار بشن. اگه دوست دارین، می تونین کشمش یا مغزها رو هم همین جا اضافه کنین و یه تفت کوتاه بدین تا شیرینی و بافتشون وارد غذا بشه.

مرحله هشتم: برنج رو بجوشونین

در این مرحله از طرز تهیه نخود پلو با نخود آبگوشتی، برنج خیسانده شده رو آبکش کنین و توی قابلمه ای جدا با آب جوش و نمک حدود 5 تا 7 دقیقه (بسته یه نوع برنج) بجوشونین تا دندان گیر بشه. بعد برنج رو آبکش کنین.

مرحله نهم: برنج و مایه میانی نخود پلو رو توی قابلمه بریزین

حالا وقت چیدن لایه هاست؛ برای این کار کف قابلمه کمی روغن بریزین. ته دیگ دلخواهتون رو بذارین. بعد یه لایه برنج و یه لایه از مخلوط نخود و گوشت بریزین. همین طور ادامه بدین تا مواد تموم بشن و لایه آخر، برنج باشه. در آخر، زعفران دم نموده رو روی برنج بریزین و درب قابلمه رو با دم کنی ببندین.

برای خرید زعفران باکیفیت از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

مرحله آخر: نخود پلو عربی رو دم کنین

برای دم کردن نخود پلو عربی، حرارت رو اول کمی زیاد کنین تا بخار کنه. بعد کم کنین و اجازه بدین پلو حدود 30 تا 40 دقیقه خوب دم بکشه. بعد از دم کشیدن، پلو رو با کفگیر آروم مخلوط کنین تا مواد به طور یکنواخت پخش بشن. موقع سرو، می تونین با خلال بادام () یا خلال پسته () یا کشمش تفت داده شده تزیینش کنین. اگه دوست دارین، یه قاشق کره روی پلو بذارین تا براق و خوش عطر بشه.

برای خرید کشمش پلویی و انواع مغز آجیل از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.

روش تهیه نخود پلو عربی به روش دمی

برای تهیه نخود پلو عربی به روش دمی، ابتدا نخودها رو از شب قبل خیس کنین و روز بعد بپزین تا کاملاً نرم بشن. گوشت یا مرغ رو با پیاز، ادویه های گرم و کمی آب بپزین تا کاملاً جا بیفته و ریش ریش بشه. در یه قابلمه مناسب، پیاز و سیر رو تفت بدین، نخود و گوشت رو اضافه کنین و با ادویه هایی مثل دارچین، زیره، هل و فلفل سیاه تفت بدین.

برنج شسته شده رو همراه با مواد، داخل قابلمه بریزین، به مقدار دو بند انگشت آب اضافه کنین، زعفران دم نموده رو روی سطح بپاشین و درب قابلمه رو با دم کنی ببندین. حرارت رو اول زیاد کنین تا بخار کنه، بعد کم کنین و اجازه بدین که نخود پلو حدود 45 دقیقه تا یک ساعت با حرارت ملایم دم بکشه. در خاتمه، پلو رو با کفگیر آروم هم بزنین و با مغزها یا زرشک تفت داده شده تزیین کنین.

بیشتر بخوانید:

نکات مهم در طرز تهیه نخود پلو عربی

  • نخود خشک رو بعد از خیساندن، با کمی زیره یا برگ بو بپزین تا هم نفخش کمتر بشه، هم عطر غذا زیاد بشه.
  • اگه از نخود کنسروی استفاده می کنین، حتماً اون رو 20 دقیقه در آب جوش بجوشونین تا سموم کنسرو از بین بره.
  • نخود رو حتماً تا حدی بپزین که کاملاً نرم بشه ولی له نشه؛ نخود نیم پز یا سفت، بافت پلو رو خراب می کنه.
  • اگه بخواین ته دیگ مجذوب کننده و لذیذی داشته باشین، می تونین از نان لواش، سیب زمینی ورقه ای یا حتی ترکیب ماست و زعفران استفاده کنین.
  • برنج رو بعد از خیساندن، با چند قطره آب لیمو یا روغن در آب جوش بریزین تا دانه ها جدا بمونن و ظاهر نخود پلو مجلسی تر بشه.
  • برای طرز تهیه نخود پلو با مرغ، کافیه به جای گوشت از مرغ استفاده کنین و بعد از پخت اون رو ریش ریش یا تکه تکه کنین. زمان پخت این روش، کمتره و مراحلش مشابه روش بالاست.
  • برای طرز تهیه نخود پلو با شوید، کافیه در زمان دم دادن نخود پلو، کمی شوید خشک روی پلو بریزین و دم بدین.
  • برای طرز تهیه نخود پلو با نخود آبگوشتی بدون گوشت، کافیه گوشت رو حذف کنین و برنج رو با نخود پخته و ادویه ها، به صورت پلویی، دم بدین.
  • اگه از کشمش در طرز تهیه نخود پلو ساده استفاده می کنین، بهتره اون رو جداگانه با کمی کره یا روغن تفت بدین تا شیرینی اش آزاد بشه و بافتش نرم تر بشه.
  • برای تهیه نخود پلو با گوشت مجلسی برای مهمانی، می تونین کمی از برنج رو با زعفران و زرشک جداگانه مخلوط کنین و موقع سرو روی پلو بریزین.
  • استفاده از مغزها مثل بادام خلال شده یا پسته خردشده، نه تنها ظاهر غذا رو لوکس تر می کنه، بلکه بافت ترد و طعم ملایمی هم اضافه می کنه.

بیشتر بخوانید:

فوت و فن های خوشمزه شدن نخود پلو عربی

ادویه مخصوص نخود پلو عربی چیست؟

ادویه نخود پلو عربی معمولاً شامل ترکیبی از دارچین، زیره سبز، هل، فلفل سیاه، زردچوبه و در برخی رسپی ها میخک یا جوز هندی هم اضافه میشه. برخی آشپزها از ادویه های ترکیبی عربی مثل بهارات یا ادویه بَزار هم استفاده می کنن که خودش شامل چند نوع ادویه آسیاب شده ست و طعم غذا رو عمیق تر می کنه.

برترین زمان اضافه کردن ادویه نخود پلو کی هست؟

برترین زمان برای اضافه کردن ادویه های نخود پلو عربی، مرحله تفت دادن پیاز و گوشت هست، چون حرارت مستقیم باعث آزاد شدن عطر ادویه ها می شه و طعمشون بهتر به مواد نفوذ می کنه. البته می تونین مقدار کمی از ادویه رو هم در مرحله دم گذاری نخود پلو، روی برنج بپاشین تا عطرش توی کل پلو پخش بشه و ظاهر غذا هم مجلسی تر بشه.

نخود پلو کرمانشاهی چه فرقی با نخود پلو عربی داره؟

نخود پلو عربی با ادویه های گرم، زعفران و گاهی کشمش یا مغزها تهیه می شه و ظاهرش لایه لایه و مجلسیه. ولی طرز تهیه نخود پلو کرمانشاهی ساده تره، با روغن کرمانشاهی و گوشت گوسفندی درست میشه و تمرکز روی طعم نخود و گوشت پخته شده ست. نخود پلو عربی بیشتر معطره، نخود پلو کرمانشاهی بیشتر سنتی و سنگینه.

نخود پلو عربی با چی سرو می شه؟

  • ماست چکیده یا ماست موسیر
  • سالاد شیرازی یا سالاد سبزیجات تازه با آب لیمو
  • انواع ترشی خانگی مثل ترشی سیر، ترشی مخلوط یا ترشی لیته
  • سس نخود و خرما (ترکیب نخود، خرما، کشمش، زرشک و ادویه)
  • مغزهای تفت داده شده مثل بادام، پسته یا خلال گردو
  • زرشک یا کشمش تفت داده شده با کره برای تزیین
  • سبزی خوردن تازه یا نان سنگک در کنار غذا
منبع: افق کوروش
انتشار: 26 شهریور 1404 بروزرسانی: 26 شهریور 1404 گردآورنده: banoirane.ir شناسه مطلب: 2488

به "طرز تهیه نخود پلو عربی ، ادویه مخصوص نخود پلو عربی چیه؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه نخود پلو عربی ، ادویه مخصوص نخود پلو عربی چیه؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید