از ارتباط بیماری لثه با دیابت و بیماری های قلبی چقدر می دانید؟

به گزارش بانوی ایران، مراقب نکردن از دهان و دندان می تواند منجر به مسائلی حتی بدتر از بوی بد دهان و پوسیدن دندان گردد. شاید همه ندانند اما شرایط سلامت دهان و دندان می تواند اطلاعات زیادی را درمورد سلامت عمومی بدن نشان دهد؛ و همین طور برعکس. تحقیقات نشان داده است که ارتباطی قوی بین مسائل دهان مثل بیماری لثه با بیماری هایی مثل دیابت، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، آلزایمر، آسم، پوکی استخوان و سرطان وجود دارد. علت و چگونگی ارتباط بین سلامت دهان و دندان با بسیاری از بیماری ها هنوز تعیین نیست، اما این تحقیقات بیش از 120 مشکل جسمی را با بیماری های لثه مرتبط اعلام نموده اند.

از ارتباط بیماری لثه با دیابت و بیماری های قلبی چقدر می دانید؟

بیماری لثه و دیابت

رابطه بین بیماری لثه با دیابت رابطه بسیار محکمی است. ناراحتی لثه هنگامی رخ می دهد که لثه تحلیل می رود یا از دندان جدا می گردد. در این حالت لثه شکل جیب کوچکی را به خود می گیرد. در نتیجه ذرات غذا درون آن گیر می نمایند و باکتری ها درون دهان با فراوری کردن توکسین باعث التهاب و تورم لثه می شوند. اگر در این حالت لثه درمان نگردد، استخوان ها و بافت هایی که از لثه ها حمایت می نمایند خراب می شوند و از بین می روند.

کسانی که دیابت دارند زخم و التهاب بدنشان به سختی رفع می گردد؛ چون سیستم ایمنی بدنشان عملکرد ضعیفی دارد. به همین علت خرابی بافت ها و دندان در آن ها بیشتر است. کسانی که مسائل لثه بیشتری دارند، احتمالا مقدار HbA1C بالاتری دارند که نوعی از هموگلوبین وابسته با گلوکز است و برای میزان گیری کنترل عملکرد دیابت سنجیده می گردد. بر اساس نظر انجمن دیابت آمریکا، رابطه بین بیماری لثه و دیابت دو طرفه است. ناراحتی لثه می تواند بر کنترل گلوکز خون تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر دیابتی ها هم بیشتر در معرض دچار شدن به عفونت های باکتریایی هستند که منجر به بیماری های لثه می شوند.

حدودا از هر 5 نفری که بیماری لثه دارند، یک نفر مبتلا به دیابت نوع دو است، و حتی ممکن است از این موضوع مطلع نباشد. از این رو محققان پیشنهاد می نمایند به طور مرتب جهت معایه به دندان پزشک مراجعه کنید تا بتوانید از مسائل جدی پیشگیری کنید. بعلاوه حفظ بهداشت دهان برای افراد سیگاری بسیار مهم است. افراد سیگاری علاوه بر کنترل مقدار گلوکز موجود در خون، باید هر 6 ما برای چکاپ به دندان پزشک مراجعه نمایند.

بیماری لثه و قلب

تحقیقات بسیاری نشان می دهد که ارتباطی بین بیماری لثه و مسائل قلبی وجود دارد، اما هنوز هیچ کدام صددرصد قطعی نیست. به گفته محققین این ارتباط می تواند به علت خواص پروتئینی در پلسمای خون به نام c-reactive باشد. این پروتئین در خون افرادی که دچار بیماری لثه هستند بیشتر است و مقدار آن با توجه به التهاب بیشتر گردد.

یکی از احتمال های قوی این است که باکتری های موجود در بافت بیمار لثه وارد رگ های خونی می شوند و رگ ها و شریانات اصلی را ملتهب و مسدود می نمایند. در یکی از تحقیقاتی که در سال 2010 منتشر شده، محققان نشانه هایی از باکتری های دهان را درون یکی از رگ های خونی گرفته پیدا کردند. این تحقیق یکی از قوی ترین شواهد برای اثبات ارتباط قوی میان بیماری های دهان و قلب بود! عوامل مشترک موثر در بالا بردن خطر ابتلا به بیماری لثه و بیماری قلب و عروق مثل سیگار کشیدن و پرخوری هم می تواند نشانی بر ارتباط زیاد این دو بیماری باهم باشد.

بیشتر بدانیم:

کلید معما تشخیص به موقع است

با این که هنوز علت خیلی محکمی برای ثابت کردن ارتباط بین سلامت دهان با دیابت یا بیماری قلبی در دست نیست، حفظ بهداشت دهان و دندان باید جزو مهمترین اصول بهداشتی باشد که شما رعایت می کنید. با رعایت اصول اولیه بهداشت دهان و مراجعه مرتب به متخصص، می توان از بسیاری از بیماری های لثه و دهان جلوگیری کرد. بسیاری از این بیماری ها اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند به راحتی قابل کنترل هستند. درمانی که اگر دیر آغاز گردد، بی فایده خواهد بود.

بهتر است دندان های خود را 2 بار در روز با خمیردندان استاندارد مسواک بزنید، به صورت هفتگی از فلوراید بهره ببرید، نخ دندان بکشید و سالی دو بار برای معاینه پیش دندان پزشک بروید.

اگر می خواهید سبک زندگی سالمی را داشته باشید و سالم بمانید، بخشی از آن به رعایت بهداشت دهان و دندان مربوط خواهد بود.

بیشتر بدانید:

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 30 فروردین 1404 بروزرسانی: 30 فروردین 1404 گردآورنده: banoirane.ir شناسه مطلب: 2459

به "از ارتباط بیماری لثه با دیابت و بیماری های قلبی چقدر می دانید؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از ارتباط بیماری لثه با دیابت و بیماری های قلبی چقدر می دانید؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید