کشف اولین سیاره مشابه زمین در منطقه قابل سکونت ستاره
به گزارش بانوی ایران، دانشمندان با استفاده از داده های ماهواره TESS، اولین سیاره مشابه زمین را کشف کردند که در محدوده قابل سکونت ستاره خود قرار گرفته است.

TESS (ماهواره نقشه بردار فراخورشیدی گذرا) در سال 2018 با هدف کشف سیاره های کوچک در اطراف نزدیک ترین همسایه های خورشید پرتاب شد. این ستاره ها به اندازه کافی درخشان هستند و می توان ویژگی های جرمی و جوی سیاره هایشان را آنالیز کرد. در ادامه این مطلب از خبرنگاران درباره کشف سیاره مشابه زمین بخوانید.
TESS تا به امروز در اطراف یازده ستاره کوتوله سرخ نزدیک به زمین، هفده سیاره کوچک کشف نموده است. این ستاره ها کمتر از 60 درصد خورشید جرم دارند و سردتر از آن هستند (دمای سطح آن ها تقریبا 3600 درجه سانتی گراد است.) اخیرا ستاره شناسان در مقاله ای از کشف سیاره جدیدی به نام TOI-700d خبر دادند. این سیاره هم اندازه با زمین است و در محدوده قابل سکونت ستاره خود واقع شده است. به گفته پژوهشگرها، این سیاره مشابه زمین احتمالا دارای اقلیم است.
این سیاره یکی از سه سیاره کوچک ستاره کوتوله سرخ بود. جرم این ستاره 0/415 جرم خورشیدی است و در فاصله 102 سال نوری از زمین واقع شده است. پژوهشگران با تحلیل داده های TESS متوجه شدند این سه سیاره تقریبا هم اندازه با زمین هستند و دوره مداری آن ها به ترتیب برابر با 9/98، 16/05 و 37/42 روز زمینی است.
در منظومه شمسی، عطارد در مدت 88 روز مدار خورشید را طی می نماید. این سیاره بسیار به خورشید نزدیک است و دمای سطح آن به بیش از 400 درجه سانتی گراد می رسد. اما ستاره کوتوله سرخ از خورشید سردتر است؛ به همین دلیل مدار سومین سیاره اش به شکل چشمگیری به آن نزدیک است و در محدوده قابل سکونت واقع شده است.
اگر سیاره ای در محدوده قابل سکونت ستاره اش قرار بگیرد، آب مایع روی سطح آن جریان پیدا می نماید و احتمالا دارای جو خواهد بود. به این ترتیب سیاره TOI-700d به گزینه ای جذاب برای میزبانی حیات تبدیل می گردد. کشف TESS هیجان انگیز اما مبهم بود. زیرا سیگنال ها ضعیف بودند و کشف TOI-700d در هاله ای از ابهام قرار داشت. به دلیل اهمیت کشف سیاره نزدیک مشابه زمین در محدوده قابل سکونت، دانشمندان TESS از دوربین IRAC رصدخانه فضایی اسپیتزر برای تأیید کشف خود استفاده کردند. دوربین IRAC قبل از آنکه در فوریه 2020 غیرفعال گردد، دقیق ترین دوربین مادون قرمز موجود در فضا بود.
تیم TESS سیاره TOI-700 را با IRAC در اکتبر 2019 و ژانویه 2020 رصد کرد و به داده های دقیقی درباره مدار سیاره، ویژگی ها و شعاع آن دست یافت. طبق یافته ها، جرم این سیاره 2/1 برابر جرم زمین است. نتایج در مقایسه با دیگر ویژگی ها نشان می دهند این سیارهمشابه زمین ، سنگی و احتمالا دارای قفل جزر و مدی است. به بیان دیگر یک سمت سیاره به سوی ستاره قرار گرفته است. به گفته ستاره شناسان، اگر آب مایع روی سطح TOI-700d وجود داشته باشد، احتمال شکل گیری ابر در جو آن بالا است. پژوهشگرها از مدل های اقلیمی برای تخمین ویژگی های احتمالی و اندازه گیری ها استفاده کردند. دانشمندان با تلسکوپ های نسل آینده می توانند به صورت دقیق تر، همسایه های نزدیک را آنالیز نمایند.
بیشتر بخوانید: برای مطالعه بیشتر مطلب کشف شواهد جدید از وجود آب در سطح ماه را بخوانید.
منبع: پیام دلتا