9 نکته مهم برای کنار آمدن با بازنشستگی و لذت بردن از آن

به گزارش بانوی ایران، بسیاری از افراد در دوران بازنشستگی دچار احساسات ناخوشایند می شوند و به جای این که از اوقات فراغت خود لذت ببرند، افسردگی خفیفی را تجربه می نمایند. ابتدای بازنشستگی دوران حساسی برای بسیاری از افراد است و کنار آمدن با شرایط تازه، سخت می گردد. با نکاتی که در ادامه می خوانید، می توانید این موقعیت را برای خودتان که در حال بازنشستگی هستید یا برای عزیزان تان که به زودی بازنشسته می شوند، به فرصت خوبی برای لذت بردن از زندگی تبدیل کنید. با خبرنگاران مگ همراه باشید.

9 نکته مهم برای کنار آمدن با بازنشستگی و لذت بردن از آن

بازنشستگی و مسائل روحی

بسیاری از افراد در سال هایی که مشغول به فعالیت هستند، به روزهای طلایی بازنشستگی فکر می نمایند و برای آن برنامه ریزی می نمایند؛ مثلا تصمیم می گیرند دور جهان را بگردند و از زندگی بیشترین لذت را ببرند. اما به محض اینکه بازنشستگی فرا می رسد، نوعی احساس از دست دادن هویت برای بازنشستگان ایجاد می گردد. فرقی نمی نماید که چه شغلی داشته باشید. ممکن است بعد از بازنشستگی این سوالات برایتان مطرح گردد که اکنون چه کسی هستید و برای چه هدفی کوشش می کنید؟

در دوران بازنشستگی مسائل دیگری هم ایجاد می گردد؛ مثلا پول کمتر و وقت بیشتر. به همین علت کنار آمدن با این شرایط تازه و این تحول بزرگ، باعث ایجاد برخی مسائل روانی مثلا اضطراب و افسردگی می گردد.

اگر در ابتدای دوران بازنشستگی هستید، ممکن است کم و بیش این احساسات را تجربه نموده باشید. این دوران گذار، ممکن است برایتان سخت باشد. با چند راه چاره می توانید در مراحل ابتدایی، جلوی بسیاری از مسائل بعدی را بگیرید.

9 راه چاره برای کنار آمدن با دوران بازنشستگی

مهم ترین نکته ای که باید در خصوص دوران بازنشستگی بدانید این است که سعی کنید ارتباط خود را با جهانی بیرون و با اجتماع قطع نکنید. نباید از تکنولوژی و اخبار روز عقب بمانید و نباید روابط کاری و محبت آمیز خود را برای همواره قطع کنید. اگر احساس ناخوشایندی در خصوص بازنشستگی دارید، روش های زیر را امتحان کنید.

1. انتظار برای تغییر احساسات

در زمان بازنشستگی، یک فرایند احساسی چندمرحله ای برای بیشتر افراد پیش می آید. این فرایند مجموعه ای از تغییرات عمده در احساسات فرد است که باید موقع بازنشستگی انتظار آن ها را داشته باشید. در ابتدا، فرد بلافاصله بعد از بازنشستگی، احساس آزادی می نماید. انگار در تعطیلاتی به سر می برید که قرار است برای همواره ادامه داشته باشد. این روزها همان روزهایی است که همواره منتظرش بودید و برای آن برنامه ریزی می کردید.

حس تازه بودن اوضاع و شرایط، کم کم کنار می رود و سبک زندگی آرام تر و یکنواخت تر آغاز می گردد. شاید در این مرحله احساسی شبیه ندامت را تجربه کنید و دائم از خود بپرسید چرا این رخ داد؟ چرا کارم را رها کردم؟ کاش شغلم ادامه پیدا می کرد و باز سر کار می رفتم.

در مرحله ی بعد اضطراب و بی حوصلگی به سراغتان می آید. حتی ممکن است به این علت که از بازنشستگی خود لذت کافی نمی برید، احساس گناه کنید. این احساسات هم کاملا طبیعی است. مطمئن باشید که شما در تجربه کردن این احساس، تنها نیستید.

سرکوب کردن این احساسات یا نادیده گرفتن آن ها باعث می گردد که به روش های نامناسبی برای کنار آمدن با آن روی بیاورید؛ مثلا شاید به مصرف الکل یا غذاهای سالم تمایل پیدا کنید. در این دوران به خودتان زمان کافی بدهید تا احساسات متفاوتی را تجربه کنید. این احساسات هر چیزی ممکن است باشد؛ از خشم گرفته تا اندوه، پشیمانی و احساس گناه.

در پی روش های سالم باشید برای اینکه با این احساسات متنوع و گاهی متناقض کنار بیایید. مثلا کارهایی مثل پیاده روی، مطالعه، نوشتن، صحبت کردن با دیگران، یوگا و… می توانند در این شرایط مفید باشند. صحبت کردن با همکاران دیگر که مثل شما بازنشسته شده اند، یاری می نماید که احساس بهتری پیدا کنید. می توانید از راه چارههای آن ها الهام بگیرید.

2. برنامه ریزی روزانه

قبل از بازنشستگی هر روز برنامه تعیینی را دنبال می کردید؛ در ساعت تعیینی بیدار می شدید، صبحانه می خوردید و از خانه خارج می شدید و همین طور در ادامه روز این برنامه های از پیش تعیین شده ادامه داشتند تا به آخرین برنامه که رفتن به رختخواب بود برسید.

اگر قبل از بازنشستگی با یک برنامه تعیین زندگی نموده باشید، می توانید در دوران بازنشستگی هم برای روزهای خودتان برنامه ریزی کنید. در ساعات مختلفی از روز فعالیت های متفاوتی را تجربه کنید تا بتوانید گزینه های مناسب را برای گنجاندن در برنامه روزانه پیدا کنید.

شاید از مطالعه روزنامه و نوشیدن یک فنجان چای بسیار لذت ببرید و بخواهید زمان بیشتری را به این کار اختصاص دهید اما سعی کنید برای ورزش، فعالیت های اجتماعی و جمع های خانوادگی هم به میزان کافی وقت بگذارید و برای این کارها هم برنامه ریزی داشته باشید.

در حالی که نیاز نیست مانند زمانی که شاغل بوده اید به شکلی کاملاً منظم از برنامه خود پیروی کنید اما داشتن یک برنامه تعیین و کمی منعطف می تواند به شما یاری کند احساس عادی تری به این برهه از زندگی داشته باشید. در واقع برنامه ریزی کردن به زندگی شما نظم می دهد و شما را از سردرگمی نجات می دهد. برای فردای خود برنامه تعیینی دارید و از بی برنامگی، دچار بی حوصلگی و رخوت نمی شوید.

3. تعیین اهداف کوچک

قبل از بازنشستگی، زندگی شما در حالی طی می شد که دائماً برای رسیدن به نقاط عطف زندگیتان کوشش می کردید؛ در پی ایجاد فرصت های تازه بودید، می خواستید پروژه های مختلف را با موفقیت به اتمام برسانید، شرایط را برای ارتقاء شغلی فراهم می کردید و…

در دوران بازنشستگی هم می توانید روی رسیدن به اهدافتان تمرکز کنید، اگر چه ممکن است این اهداف با هدف های قبلی شما کمی متفاوت باشند. با کوشش برای رسیدن به یک هدف و انجام کارهای تازه می توانید دوباره احساس مفید بودن و موفقیت را تجربه کنید و این می تواند انگیزه لازم برای ادامه دادن را فراهم کند.

درباره این موضوع فکر کنید که یک ماه، شش ماه یا یک سال بعد از بازنشستگی می خواهید به چه نقاط عطفی در زندگیتان برسید و نتایج تفکرتان را یادداشت کنید. آیا می خواهید وزنتان را کم کنید، به مسافرت خاصی بروید یا مطالعه کتاب هایی را که دوست داشتید اما نتوانستید مطالعه کنید به سرانجام برسانید؟ اهدافی که می توانید تعیین کنید بیشتر از آن چیزی است که فکر می کنید و به تعدادی هدف سرگرم نماینده محدود نمی گردد.

4. توسعه روابط محبت آمیز

در دوران بازنشستگی خطر منزوی شدن وجود دارد. پس از 30 سال دیدار روزانه دوستان در محیط های کاری، شاید نتوانید به راحتی با دوستانتان در ارتباط باشید.

ارتباط با دوستان قدیمی را در برنامه خودتان بگنجانید. با دوستانتان برای رفتن به پیاده روی، یک وعده ناهار در رستوران یا دیدارهای دست جمعی برنامه ریزی کنید. اگر نمی توانید این برنامه ها را به صورت هفتگی اجرا کنید، به صورت ماهانه برای آن ها برنامه ریزی کنید. اگر شما و همسرتان با زوج های دیگر ارتباط محبت آمیز ای دارید، سعی کنید در طول ماه حداقل یک بار آن ها را برای صرف شام یا انجام بازی های رومیزی دعوت کنید.

اگر احساس می کنید تعداد افرادی که با آن ها ارتباط دارید کمتر از آن است که به میزان کافی در اجتماع حضور داشته باشید، از فرصت های به وجود آمده در دوران بازنشستگی برای پیدا کردن دوستان تازه بهره ببرید. برنامه هایی را که مساجد، مجموعه های ورزشی و مراکز فرهنگی پیشنهاد می دهند آنالیز کنید. با گروهی از بازنشستگان که تفریح مورد علاقه شما را دنبال می نمایند ارتباط برقرار کنید. بسیاری از بازنشستگان گروه های چندنفره ای تشکیل می دهند و به تفریحات مورد علاقه خودشان می پردازند. گروه های پیاده روی نمونه ای از این ارتباطات محبت آمیز در دوران بازنشستگی است. حتی برخی از بازنشستگان با همکاران قدیمی خود و سایر بازنشستگانی که حرفه شغلی یکسانی دارند گروه های شغلی ایجاد می نمایند.

5. راه اندازی یک شغل

بازنشستگی از یک شغل، به این معنا نیست که شما مجبورید به طور کامل، کار کردن را ترک کنید. برخی از افراد بعد از بازنشستگی، یک شغل کوچک و کم استرس را به عنوان شغل دوم خود انتخاب می نمایند. بعد از بازنشستگی از شغل اول خود، یک کار پاره وقت ساده در یک زمینه دیگر پیدا کنید. اگر می توانید، خودتان برای خودتان یک شغل ساده و خانگی دست وپا کنید.

افرادی که بعد از بازنشستگی، شغل ساده ای را انتخاب می نمایند و ادامه می دهند، بسیار کمتر دچار مسائل روحی و فیزیکی ناشی از بازنشستگی می شوند و بیشتر از بقیه، احساس رضایت از زندگی را تجربه می نمایند. برای پیدا کردن شغل تازه، در اینترنت یا محله خود دنبال آگهی استخدام باشید. اگر می توانید یک کسب وکار کوچک یا حتی یک کسب وکار خانگی راه بیاندازید.

6. برنامه ریزی اقتصادی تازه

حتی برترین پس اندازنماینده ها هم ضروری است که بعد از بازنشستگی تغییراتی در برنامه ریزی اقتصادی خود ایجاد نمایند. بعد از بازنشستگی عایدی شما کمتر می گردد و ممکن است هزینه های شما نیز افزایش پیدا کند. البته برخی هزینه ها نیز تغییر می نمایند. مثلا هزینه ای که قبلا برای خرید لباس کار می پرداختید، بعد از بازنشستگی می توانید خرج کلاس های آموزشی یا مراکز فرهنگی کنید که دوست دارید در آن ها عضویت داشته باشید.

در برنامه ریزی تازه خود حتما مقداری پول برای تفریح و تفریح خود در نظر بگیرید. در دوران بازنشستگی وقت آزاد بیشتر و نیاز بیشتری به تفریح دارید. شاید با آنالیز برنامه ریزی اقتصادی خود به این نتیجه برسید که برای تامین هزینه های زندگی به شغل دوم نیاز دارید. یا شاید متوجه شوید که پول و عایدی کافی برای یک سفر خارجی دارید.

7. انجام کارهای داوطلبانه

بعد از بازنشستگی شاید نخواهید مثل همواره سر ساعت جایی بروید و برگردید و این کاملا قابل درک است. می توانید کارهای داوطلبانه را آغاز کنید و ساعت رفت و برگشت را خودتان تعیین کنید.

انجام کارهای داوطلبانه اجتماعی که باعث حضور بیشتر شما در بین مردم و جامعه می گردد، مزایای فراوانی برای دوران بازنشستگی دارد. با این کارها احساس می کنید که هنوز بخشی از جامعه هستید و حضور شما مفید است. علاوه بر این، شرایط سلامت روحی و جسمی شما بهبود پیدا می نماید. شاید باور نکنید ولی سلامت قلب و عروق تنظیم می گردد به تنش ها و اضطراب ها دچار نمی شوید.

این کارهای داوطلبانه تنوع زیادی دارند. از آموزش دادن هنری که در آن تخصص دارید تا یاری کردن به پرستاری از نیازمندان؛ همگی از جمله کارهای مفیدی است که می توانید در دوران بازنشستگی انجام دهید.

تحقیقات نشان داده است افراد سالمندی که در کارهای اجتماعی و داوطلبانه مشارکت می نمایند، بیشتر از بقیه احساس رضایت از زندگی دارند و کمتر علائم افسردگی را تجربه می نمایند.

8. انعطاف پذیری و صبر

به خودتان فرصت بدهید تا شرایط را کاملا درک کنید و با سبک زندگی تازه تطبیق پیدا کنید. در تمام سال هایی که کار می کنید شاید همواره دنبال فرصتی بودید که بیشتر در خصوص علایق خود فکر کنید. اکنون وقت آن رسیده که با صبر و حوصله، کار و تفریح مورد علاقه خود را پیدا کنید.

در این مدت، انعطاف پذیر باشید و چیزهای مختلف را امتحان کنید. در این دوران با وجود فراغت بال، چیزهای زیادی برای امتحان کردن وجود دارد. لازم نیست سریع به یک نتیجه برسید و راهی را دنبال کنید. می توانید به میزان کافی وقت بگذارید و تمامی جوانب را بسنجید.

در نهایت، اینکه بفهمید چه کاری را دوست دارید یا اینکه می خواهید چه برنامه ای را برای ادامه زندگی داشته باشید، زمان می برد. در هر صورت هر زمانی که بخواهید می توانید برنامه زندگی خود را تغییر دهید و در این دوران، هیچ چیز مانع شما نمی گردد. یکی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای دوران بازنشستگی، همین آزادی و رهایی برای تجربه کردن کارهای تازه است.

9. ارتباط بیشتر با اعضای خانواده

وقتی مشغول کار و فعالیت هستیم، فرصت کمی برای روابط خانوادگی و فامیلی داریم. بسیاری از مهمانی های خانوادگی را شرکت نمی کنیم و برای سفرهای خانودگی فرصت نداریم. دوران بازنشستگی برترین موقعیت برای ارتباط بیشتر با اعضای خانواده و فامیل است.

نه فقط فامیل، حتی اعضای نزدیک خانواده هم ممکن است در دوران کار و فعالیت، از هم فاصله بگیرند. زمان هایی را برای گشت وگذار خانوادگی در طبیعت، غذا خوردن در رستوران، تفریحات خانوادگی مجذوب کننده و… در نظر بگیرید. یکی دیگر از ویژگی های دوران بازنشستگی این است که معمولا خانواده، بزرگ تر می گردد و اعضای تازهی مثل عروس و داماد و نوه به آن اضافه می گردد. خوشبختانه فرصت کافی برای وقت گذراندن با آن ها دارید.

جمع بندی

بازنشستگی یکی از دوران های پرچالش زندگی است در این دوران پول کمتر و وقت بیشتری دارید. حس آزادی و رهایی بازنشستگی، فرصت خوبی برای تجربه کردن چیزهای تازه است ولی گاهی برخی افراد به خاطر جدا شدن از محیط کار و اجتماع، نوعی حس انزوا و افسردگی را تجربه می نمایند.

قبل از اینکه دچار انزوا و روزمرگی پوچ شوید، با به کار بستن راه چارههایی که بالاتر عنوان کردیم می توانید این دوران را با شور و نشاط بیشتری بگذرانید و کار مفیدی برای انجام دادن داشته باشید. انجام کارهای خیر و داوطلبانه، پرداختن به هنر مورد علاقه و حتی راه انداختن یک شغل تازه از جمله راه چارهها برای کنار آمدن با دوران بازنشستگی است.

این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.

منبع: Verywellmind

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 6 آذر 1400 بروزرسانی: 6 آذر 1400 گردآورنده: banoirane.ir شناسه مطلب: 1919

به "9 نکته مهم برای کنار آمدن با بازنشستگی و لذت بردن از آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "9 نکته مهم برای کنار آمدن با بازنشستگی و لذت بردن از آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید