ولز به اولین کشور اروپایی با پناهگاه آسمان تاریک تبدیل شد
به گزارش بانوی ایران، یک جزیره کوچک در ولز توانسته اخیرا به شهرتی جهانی در زمینه رصد ستارگان و آسمان شب دست پیدا کند. جزیره یانیس انلی (Ynys Enlli) که یک بیرون زدگی ناهموار از سرزمین اصلی شمال غربی ولز به شمار می رود، به اولین پناهگاه آسمان تاریک (Dark Skies Sanctuary) اروپا تبدیل شده است.
این مکان یکی از تنها 17 مکان در سراسر دنیا است که به علت آلودگی نوری بسیار کم و آسمان عالی برای رصد ستاره ها به معروفیت دنیای دست پیدا نموده اند. از جمله دیگر مکان های شبیه به این جزیره نیز می توان به آئوتیا (Aotea) در نیوزیلند و جزایر مرجانی دورافتاده در اقیانوس آرام جنوبی اشاره نمود.
کوهستان ها جلوی درخشش نورها از سرزمین اصلی ولز به سمت این جزیره را می گیرند و بنابراین، تنها نور مصنوعی در اینجا نیز تنها درخشش بسیار ضعیف و ناچیز چراغ های شهر دابلین از آن سوی دریای ایرلند است. این معروفیت تازه جزیره انلی باعث به وجد درآمدن جامعه ساکن آن شده است. خود این جزیره فقط دو نفر ساکن دائمی دارد و هر دوی آن ها نیز از معروفیت این جزیره شاد هستند. ماری هاوز 30 ساله و شریک زندگی اش امیر اوون 36 ساله چهار سال قبل را در این جزیره که به عنوان باردسی انگلیسی مشهور است، زندگی نموده اند و به عنوان مقیم این جزیره شناخته می شوند.
هجوم علاقه مندان به تماشای ستارگان به سمت جزیره انلی
مردم ساکن شبه جزیره لین (Llyn) در شمال غربی ولز که در حدود چهار ساعت رانندگی از کاردیف فاصله دارد، مدت ها است که از آسمان بی نظیر و خارق العاده اینجا خبر داشتند. حالا نیز فرصت آن را بدست آورده اند تا این موضوع را به گوش دنیایان برسانند. در شهر پولهلی (Pwllheli) فروشگاه تجهیزات فضای باز در حال تهیه وسائل لازم برای تماشای ستارگان از جمله تلسکوپ های سنگین و بزرگ هستند.
کارولین جونز مدیر شرکت Bardsey Island Trust که وظیفه اداره این مجموعه را برعهده دارد، در همین رابطه اظهار داشته: حالا جزیره یانیس انلی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد و حالا که همه از راز تماشایی آن باخبر هستند، افراد بیشتری به این سمت روانه خواهند شد.
در پی مشهور شدن جزیره یانیس انلی، ستاره شناسان آماتور در بالاترین نقطه مشرف به این جزیره مستقر شدند تا بتوانند تصویری شفاف و واضح تر نسبت به این آسمان زیبا و تماشایی داشته باشند. با افزایش سرسام آور آلودگی نوری در شهرها و نقاط مختلف سراسر دنیا، آسمانی صاف بسیار نادر شده و بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
با این حال، حضور زیاد گردشگران در اینجا غیرممکن است. چراکه این جزیره در حدود نیمی از پارک مرکزی شهر نیویورک وسعت دارد و افراد محدودی می توانند به آن سفر نمایند. این در حالی است که تمام 10 کلبه مخصوص تعطیلات آن نیز به طور کامل برای فصل پیش رو رزرو شده است.
چطور آسمان جزیره انلی صاف است؟
آسمان صاف و بدون آلودگی نوری جزیره انلی تنها یک فرصت استثنایی و مزیت برای علاقه مندان به تماشای آسمان و ستارگان نیست چراکه کبوتر دریایی شب گرد با تکیه بر تاریکی شدید اینجا برای محافظت از خود و تخم هایشان، در این جزیره لانه می سازند. شواهد اخیر حاکی از آن هستند که پافین ها نیز در اینجا ساکن شدند که موضوعی قابل توجه به شمار می رود.
شرایط این پناهگاه آسمان تاریک مدام آنالیز می شوند و ساکنین مقیم اینجا نیز هر کاری در توان خودشان است را انجام می دهند تا آلودگی نوری را کاهش بدهند. آن ها از حسگرها برای خاموش کردن لامپ ها استفاده می نمایند و فانوس دریایی مجهز به ال ای دی های قرمز نموده اند که تداخل را به حداقل می رسانند.
یک بار در ماه، زمانی که ماه در تاریک ترین حالت خودش قرار گرفته است، هاوز در نیمه های شب از خواب بیدار می گردد و ابزاری را به سمت آسمان ها نشانه می رود تا کیفیت آسمان شب را مقدار گیری کند. نگه داشتن شرایط صاف بودن این پناهگاه برای حفاظت از محیط زیست و طبیعت جزیره امری حیاتی است.
چندین پناهگاه آسمان تاریک دیگر نیز در ولز وجود دارند اما شرایط شنماینده و سخت گیرانه پناهگاه با تأکید بیشتر بر افزایش آگاهی و حفاظت طولانی مدت از این مکان است. با اینکه هیچ کجای دیگر در اروپا همچون ولز آسمان های شفاف و صافی ندارد اما دیگر نقاطی در دنیا هستند که برای تماشای ستارگان انتخابی عالی محسوب می شوند.
از جمله بعضی از این موارد نیز می توان به آلبانیا در اسپانیا، منظره آسمان تاریک بودمین مور در انگلیس، پارک ملی بوک در مجارستان، دی بوخپلات در هلند، پارک ملی ایفل در آلمان، دره ایالتی ایلن در ولز و تعداد بیشمار دیگر اشاره نمود.
منبع: فوت و فن / euronews.com