دیفن باخیا، گیاهی زیبا، مقاوم، اما سمی!

به گزارش بانوی ایران، گیاه دیفن باخیا، به انگلیسی Dumb Cane که نام علمی آن Diffenbachia amoena است. نام فارسی این گیاه هم سم برگ است. این گیاه از خانواده شیپوری ها می باشد و خاستگاه آن آمریکای مرکزی و جنوبی است.

دیفن باخیا، گیاهی زیبا، مقاوم، اما سمی!

نام این گیاه از نام فردی به نام جوزف دیفن باخ سر باغبان گیاهشناسی وینگرفته شده است. دیفن باخیا از گیاهان زینتی همواره سبز و چند ساله است. این گیاه بسیار مقاوم بوده و به دلیل نگهداری ساده، به نام گیاه آپارتمانیدر بیشتر خانه ها دیده می گردد. ارتفاع گیاه دیفن باخیا به حدود 100 تا 120 سانتیمتر می رسد.

این گیاه دارای برگ های عظیم، بیضی شکل و پهن است که با رنگ سبز و دارای نقوش زیبای سفید، کرم و زرد در قسمت میانی برگ تعیین می گردد. طول برگ تا 50 و عرض آن تا 25 سانتی متر هم می رسد. ساقه های این گیاه بدون انشعاب بوده و برگ های پیچ خورده درقسمت انتهای خود دارد. گل دیفن باخیا با رشد طبیعی گیاه ظاهر می گردد، ولی گل آن مانند گل گیاه اسپاتی فیلوم بوده که ارزش زینتی ندارد.

گیاه دیفن باخیا سمی است!

نام فارسی آن یعنی سم برگ به سمی بودن برگ های دیفن باخیا اشاره دارد. شیره گیاه سمی دیفن باخیا حاوی بلور های کلسیم اگزالات معروف به رافید (کریستال های دوسر سوزنی) بوده و چنانچه برگ هایش خورده شوند باعث مسمومیت، متورم شدن مجاری تنفسی، دیسفاژی و گاه مرگ می گردند؛ لذا برای بچه ها و حیوانات خانگیخطرناک است.

پس اگر فرزند کوچک یا حیوانی در خانه دارید، گلدان دیفن باخیا را از دسترس او خارج کنید. 70 درصد مسمومیت با سم رافید، بچه ها زیر 5 سال هستند. اینکه گفته می گردد اگر دست انسان به این گیاه بخورد و سپس با چشم تماس ببیند منجر به کوری می گردد، منبع علمی ندارد.

بیشترین موارد خطر این گیاه متوجه بچه های است که برگ های آن را بجوند و یا خرد نمایند که منجر به آزادسازی ماده خطرناک اگزالات کلسیم می گردد. سم این گیاه آنقدر مجاری تنفسی را متورم می نماید تا فرد دچار خفگی گردد.

اما این گیاه آنقدر ارزش بصری و زیبایی دارد که شما را تشویق به خرید و نگهداری از آن کند.

روش نگهداری و مراقبت از گیاه دیفن باخیا

نور: نورغیر مستقیم برترین نور برای گیاه است. دیفن باخیا نسبت به نور مستقیم آفتاب حساس است و آسیب می بیند. در صورت کمبود نور گیاه علفی و ساقه هایش دراز می گردد. معمولا در نور معمولی ساختمان به خوبی رشد می نماید. البته دیفن باخیا به هر نوری به جز تابش مستقیم سازگار است. گیاه را هر چند وقت یکبار بچرخانید تا برگ ها به یک طرف منحرف نگردد.

آبیاری: در این مقاله نمیگویم در هفته و در فصل چقدر به گیاه آب بدهید. این موضوع در هر شرایط محیطی فرق دارد. بین آبیاری اجازه دهید کمی سطح خاک گیاهتان خشک گردد. خشک شدن سطح خاک با تغییر رنگ تعیین می گردد. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ساقه و ریشه می گردد. این گیاه تا حدی به خشکی مقاوم است.

رطوبت: به رطوبت معمولی نیازمند است. ساخت جزیره می تواند برای تامین رطوبت گیاه موثر باشد. ساخت جزیره به این صورت است که در زیر گلدانی گیاه مقداری سنگ ریزه ریخته گردد و سپس کمی آب بریزید و گلدان را روی آن قرار دهید. این روش جهت تامین رطوبت بسیار موثر است. از دستگاه بخور سرد هم می توان استفاده کرد. در هفته یک مرتبه گیاه را غبارپاشی کنید.

تمیز کردن برگ ها را از قلم نیاندازید. هر دو هفته یکبار، به آرامی با پارچه ای نرم یا اسفنج نمدار، روی برگ ها را تمیز کنید. این روش باعث درخشش و تنفس راحت گیاه می گردد. به دلیل سمی بودن گیاه، از دستکش بهره ببرید.

خاک: خاک قلیایی تا کمی اسیدی مناسب است. خاک این گیاه باید مخلوطی از خاک باغچه، کمی رس، ماسه رودخانه، کود برگ و کمی کود حیوانی باشد. خاکی که نه زیاد متراکم و سنگین است و نه زیاد سبک، مناسب رشد گیاه است. کود حیوانی را به مقدار بهره ببرید تا باعث پوسیدگی ریشه گیاه نگردد.

دما: برترین درجه حرارت برای گیاه دیفن باخیا، بین 13 تا 18 درجه است. در فصل زمستان باید در اتاق گرم نگهداری گردد. در بقیه فصول می تواند دمای محیط را تحمل کند البته نسبت به سرمای بیش از مقدار حساس است.

کوددهی: برای تغذیه گیاه دیفن باخیا، کود را به صورت مایع و به مقدار 30 گرم در لیتر دو هفته یکبار از فروردین تا آبان بهره ببرید.

تعویض گلدان: با توجه به مقدار رشد طبیعی گیاه در سال، نیازاست هر سال در فصل بهار و قبل از گرم شدن هوا تعویض گلدان انجام گردد.

تکثیر گیاه دیفن باخیا: زمانی که گیاه رشد زیادی داشته باشد و پیر گردد، برگ های آن می ریزد و ظاهر نامناسبی پیدا می نماید. بدین منظور شما می توانید آن را تکثیر کنید. تکثیر دیفن باخیا گاهی به وسیله پاجوش امکان پذیر است.

پاجوش گیاه به ندرت اتفاق می افتد. به این صورت زمانی که پاجوش گیاه به حدی رسید که دارای سه برگ باشد، می توانید آن را از گیاه مادر جدا کنید و در گلدان مجزا بکارید. اما ساده ترین راه، تکثیر به روش قلمه است. قلمه زنی را از اوایل بهار تا اوایل تابستان انجام دهید.

قلمه ها را می توان مستقیم در بستر مناسب کشت قرار داد. البته می توانید آن ها را در آب جوشیده سرد شده هم قرار دهید تا بعد از ریشه دهی در خاک کاشته شوند. برای قلمه زدن از دستکش و چاقوی تیز بهره ببرید. مراقب شیره سمی گیاه باشید.

قلمه ها را در ابعاد ده سانتی متر برش بزنید. بستر خاک جهت کشت باید دارای خاک ماسه با کمی کود برگ باشد. قلمه ها را به صورت عمودی یا افقی در خاک قرار دهید. فقط سه تا چهار سانتی متر از قلمه باید در خاک بماند. در روش قراردهی قلمه به صورت افقی نیمی از تنه افقی گیاه در خاک باشد. برترین مکان برای انجام روش تکثیر با قلمه، پشت پنجره جنوبی است. خاک را مرطوب نگه دارید تا شاهد جوانه زنی و ریشه دهی گیاهتان باشید.

عوارض و درمان گیاه دیفن باخیا

برگ ها ریز و ساقه دراز شده: نور کافی نیست! گیاه را به محل روشن تر با نور غیر مستقیم منتقل کنید.

برگ زرد و تارعنکبوت زیر برگ: دلیل آن وجود کنه قرمز است برای جلوگیری از انتشار آن سم پاشی با سم کنه کش دو هفته یکبار انجام گردد.

برگ خشک شده و به زمین افتاده: دلیل آن هوای گرم و خشک است. آبیاری و اسپری روی برگ ها انجام گردد و انتقال گیاه به مکان خنک تر صورت گیرد. لکه سوخته روی برگ به دلیل غبارپاشی در آفتاب مستقیم است.

برگ رنگ پریده و روشن: دلیل آننور زیادیا سرما یا عدم تغذیهاست. درمان آن با کود 20-20-20 و کاهش نورامکان پذیر است.

برگ های پایینی زرد با لکه های قهوه ای در حاشیه آن: دلیل آنآبیاری بیش از مقداراست. اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو آبیاری خشک گردد.

لکه های سفید پنبه ای روی برگ: وجود آفت شپشک آرد آلود است. سمپاشی با سم مالاتیونیا دیمتواتیا فن پروپاترین هر دو هفته یکبار انجام گردد تا اثر آن محو گردد.

برخی از برگ ها و ساقه ها می پوسند: دلیل آن می تواند رشد قارچ بوتریتیس در اثر هوای سرد و مرطوب باشد. غبارپاشی را کمتر کنید و گیاه را در درجه حرارت 16 نگه دارید. با سم قارچ کش طبق دستور سمپاشی نمایید.

لکه های سوخته روی برگ هاست: دلیل آن شاید غبارپاشی در آفتاب مستقیم باشد. برای این کار گیاه را در زمان صبح زود یا عصر هنگام غروب غبارپاشی کنید.

اگر شما در پی گیاهی مقاوم، سریع الرشد و زیبا هستید؛ می توانید گیاه دیفن باخیا را تهیه کنید. این گیاه گرچه سمی می باشد، اما اگر او کسی از افراد یا جانور خانگی شما را تهدید نمیکند، شما با برترین قیمت می توانید دیفن باخیا را بخرید و حتی با تکثیر آسان آن، این گیاه را در سطح وسیعی بکارید. قیمت خرید این گیاه در بیشتر گلخانه ها از 100 هزار تومان بیشتر نیست.

منبع: فرارو
انتشار: 26 شهریور 1400 بروزرسانی: 26 شهریور 1400 گردآورنده: banoirane.ir شناسه مطلب: 1838

به "دیفن باخیا، گیاهی زیبا، مقاوم، اما سمی!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دیفن باخیا، گیاهی زیبا، مقاوم، اما سمی!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید