ایسوس ZenWiFi ET8: یک مش وای فای 6E زیبا و جمع وجور
به گزارش بانوی ایران، شاید در ایران صحبت کردن از یک روتر مش وای فای 6E خیلی سخت باشد؛ چون فعلا هنوز روترهای مش وای فای 6 یا روترهای مش وای فای 5 و حتی روترهای ساده وای فای 6 هم ترند نشدند و خریدار ندارند و در بازار بی مشتری هستند.
متاسفانه، فاصله نسلی وای فای کاربران ایرانی با استانداردهای دنیا خیلی زیاد شده و هر روز بیشتر هم می گردد. ما هنوز داریم سر خرید یک مودم روتر N300 یا مودم روتر AC750 شک و شبهه می کنیم؛ در صورتی که رسانه های معتبر دنیا دارند روترهای مش وای فای 6E را نقد و آنالیز می نمایند.
در اینجا نمی خواهم درباره چرایی و دلایل و عواقب و معایب این عقب ماندگی فناورانه صحبت کنم اما بهتر است حداقل دیدگاه و چشم اندازی از دستگاه های وای فای پرچم دار دنیا داشته باشیم.
ایسوس ZenWiFi ET8: به روز، به روز و به روز
مانند روتر مش وای فای ایسوس ZenWiFi ET8 که جزو تازهترین روترهای عرضه شده در دنیا و البته به روزترین آن ها است. ایسوس چندین سال است که خط فراوری روترهای مش وای فای ZenWiFi را راه اندازی نموده است ولی مدل ZenWiFi ET8 به وای فای 6E مجهز شده که آخرین نسل از استانداردهای وای فای 802.11 بوده و از سه فرکانس رادیویی کاملا مجزای 2.4 و 5 و 6 گیگاهرتز پشتیبانی می نماید.
ایسوس ZenWiFi ET8 یک سیستم مش Wi-Fi 6E در رده AXE6600 است. در جعبه این سیستم دو نود روتر مش وای فای یافت می گردد که یکی روتر اصلی است و دیگری می تواند نود تقویت نماینده وای فای باشد. شما می توانید هر مودم روتر یا روتر از ایسوس با فناوری AiMesh را به این دو نود اضافه نموده تا بیشترین پوشش دهی وای فای را در یک خانه فراهم کنید.
این روتر چون از استاندارد Wi-Fi 6E پشتیبانی می نماید؛ به فرکانس 6 گیگاهرتز مجهز است و می تواند به اسم یک لینک backhaul برای بالا نگه داشتن سرعت ارتباطی میان چندین روتر و نود استفاده گردد.
قیمت این سیستم مش وای فای ایسوس در ایالات متحده نزدیک به 530 دلار است. شاید در نگاه اول بسیار گران قیمت بیاید ولی بهتر است بدانید در میان روترهای Wi-Fi 6E ایسوس یا روی سایت آمازون دارای مقرون به صرفه ترین قیمت است. ایسوس به صورت محدود این روتر را وارد بازار نموده و در همه کشورها موجود و در دسترس برای خرید نیست. گفته می گردد در سرانجام امسال میلادی، به طور کامل در سراسر دنیا و کشورهایی که ایسوس نمایندگی دارند؛ عرضه خواهد شد.
در ایران، یک مسئله تایید فرکانس 6 گیگاهرتز برای استفاده به وسیله دستگاه های وای فای است؛ درست مانند سال های دور که دستگاه های دو بانده 802.11ac منتظر تاییدیه فرکانسی بودند. در کل دنیا، کشورهای کمی فرکانس 6 گیگاهرتز را آداپته کردند.
چه ویژگی هایی از ایسوس ZenWiFi ET8 را دوست داریم؟
نکته بسیار مهمی که باید در ابتدا اشاره گردد؛ اینکه آیا ما وقتی هنوز هیچ دستگاهی با وای فای 6E نداریم؛ می توانیم از روتر ZenWiFi ET8 استفاده کنیم؟
جواب مثبت است؛ چون می توانید از فرکانس 6 گیگاهرتز برای ارتباط میان نودهای مش وای فای بهره ببرید و احتیاجی نیست دستگاهی برای اتصال به این فرکانس داشته باشید. بنابراین، شما با همین گوشی موبایل، لپ تاپ، تبلت، کامپیوتر و دستگاه های دیگر خود می توانید به روتر و وای فای 6 یا وای فای 5 وصل شوید و فعلا کاری به فرکانس 6 گیگاهرتز نداشته باشید.
نکته ضعف این روتر در MIMO است. روی فرکانس های 2.4 و 5 گیگاهرتز فقط از MIMO 2×2 پشتیبانی می نماید که نشان می دهد یک روتر برای کارهای بسیار سنگین یا پشتیبانی از دستگاه های زیاد به طور همزمان برای استریم بازی و ویدئو نیست.
وقتی از دو کانکشن روی فرکانس های 2.4 و 5 گیگاهرتز پشتیبانی می نماید؛ به این معنی است که حداکثر سرعت روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز به 576 مگابیت و روی فرکانس 5 گیگاهرتز به 1201 مگابیت می رسد. روی فرکانس 6 گیگاهرتز اما سرعت به حد بالای خود و 4804 مگابیت بر ثانیه خواهد رسید.
سرعت فرکانس 6 گیگاهرتز در عمل بسیار خوب است و شما می توانید به راحتی سرعت وای فای چند صد مگابیتی داشته باشید. بالاترین سرعت روی این فرکانس 940 مگابیت به ثبت رسیده است.
نتایج تست های سایت اندرویدسنتر روی فرکانس 6 گیگاهرتز (160 مگاهرتز) و در یک اتاق:
این سرعت ها برای انجام هر کاری کافی است و شما نمی توانید گله ای بابت کند بودن سرعت وای فای روی فرکانس 6 گیگاهرتز داشته باشید. روی فرکانس 5 گیگاهرتز سرعت کمی افت می نماید و ضعیف تر از فرکانس 6 گیگاهرتز است. به صورت تئوری هم سرعت این فرکانس یک چهارم سرعت 6 گیگاهرتز است.
نتایج تست ها روی فرکانس 5 گیگاهرتز و پهنای باند 80 مگاهرتز:
نتایج تست ها روی فرکانس 2.4 گیگاهرتز و پهنای باند 20 مگاهرتز:
اگر بخواهید یک دستگاه را با کابل شبکه به سیستم مش وای فای ZenWiFi ET8 وصل کنید؛ خوش بختانه علاوه بر درگاه های اترنت LAN یک گیگابیت، دارای درگاه LAN/WAN با سرعت 2.5 گیگابیت هم هست؛ البته فقط روی روتر و نود اصلی تا بتوانید دستگاه هایی مانند NAS یا کنسول بازی را به آن وصل کنید.
بسیاری از مادربوردهای رده بالای ایسوس مانند سری تازه از وای فای 6E و درگاه های 2.5 گیگابیت پشتیبانی می نمایند ولی باید در ویندوز 11 باشید که بتوانید یک پی سی مجهز به این مادربوردها را به روتر ZenWiFi ET8 وصل کنید.
اگر لپ تاپ یا پی سی شما از درگاه 2.5 گیگابیت پشتیبانی نمی نماید؛ می توانید از یک مبدل USB 3.0 به اترنت 2.5Gbps بهره ببرید. این ترفند برای دستگاه های مک نسل تازه کاربردی است.
نرم افزار ایسوس: فراتر از تصور
مانند همواره ایسوس در بخش پنل مدیریتی تحت وب و نرم افزار بی نظیر و کامل است. ایسوس یکی از کامل ترین اپلیکیشن های مش وای فای را در میان برندهای شبکه دارد و به شما اجازه می دهد همه تنظیمات وای فای را در دسترس داشته باشید و تغییر دهید. آن قدری اپ ایسوس روی گوشی موبایل کامل است که احتیاجی به رفتن سراغ مرورگر وب و پنل کاربری تحت وب پیدا نمی کنید.
شما می توانید به طور دستی هر سه فرکانس وای فای را مدیریت کنید و مثلا خاموش یا روشن کنید؛ رمزعبور هریک را تغییر دهید و سراغ تنظیمات باندهای آن ها بروید.
در اپلیکیشن ایسوس شما ابزار کنترل والدین، تنظیمات AiMesh، نرم افزار ضد بدافزار AiProtection و انواع تنظیمات مسدود کردن محتواها و ترافیک شبکه را دارید.
ایسوس می گوید این سیستم مش وای فای می تواند مساحتی نزدیک به 500 مترمربع را پوشش دهد. این مساحت برای غالب خانه ها کافی است و شما می توانید از یک وای فای کامل و متصل و قوی برخوردار باشید.
چه چیزی از ایسوس ZenWiFi ET8 را دوست نداریم؟
این روتر تنظیمات گیمینگ و مدیریت ترافیک سطح بالایی ندارد و در نتیجه نمی توانید در گیمینگ از آن زیاد لذت ببرید.
درگاه USB این روتر سرعت بالایی ندارد و نمی توانید دستگاه های متصل به USB در نود راه دور را پیدا نموده و به آن ها وصل شوید.
اپلیکیشن AiProtection اگرچه می تواند از دستگاه ها و شبکه شما روی وای فای محافظت کند ولی در بعضی مواقع ضعیف عمل می نماید و نمی تواند سایت های مخرب و آلوده را تشخیص داده یا به درستی مسدود کند.
نکته منفی دیگر اینکه دستگاه های متصل به شبکه وای فای سعی می نمایند به نود دورتر وصل شوند؛ در صورتی که مزیت عظیم سیستم های مش وای فای باید اتصال به نود نزدیک تر باشد. البته، سرعت اینترنت و وای فای روی این دستگاه به میزان ای هست که همواره یک وای فای خوب و پرسرعت داشته باشید ولی ایسوس باید از فناوری های شناسایی و ردیابی دستگاه ها و اتصال به نودهای نزدیک تر استفاده می کرد. شما برای برطرف این مشکل، می توانید دستگاه های خود را به طور دستی به نود نزدیک تر وصل کنید.
تصمیم گیری
روتر مش وای فای ZenWiFi ET8 از استاندارد WI-Fi 6E پشتیبانی می نماید؛ یک سیستم مش وای فای جمع وجور و سریع است؛ روی فرکانس 6 گیگاهرتز سرعت بسیار بالایی دارد؛ اگرچه روی فرکانس 5 گیگاهرتز سرعت چندان مطابق انتظار نیست.
اگر دستگاه هایی داشته باشید که از وای فای WI-Fi 6E یا وای فای 6 پشتیبانی می نمایند؛ با اتصال به این روتر می توانید سرعت وای فای بسیار بالایی داشته باشید.
درگاه های 2.5 گیگابیت این روتر یاری می نمایند یک مودم پرسرعت به آن وصل کنیم یا دستگاه هایی مانند NAS که احتیاج به اتصال کابلی پرسرعت دارند را به روتر وصل نموده و مسئله ای برای انتقال فایل های عظیم در شبکه نداشته باشیم. همین طور، می توانید پی سی های دارای درگاه 2.5 گیگابیت را به روتر وصل کنید.
گفتیم که شاید در ایران، صحبت درباره خرید این روتر کاملا به روز و مدرن سخت باشد ولی اگر مشکل پول و هزینه ندارید و دلتان یک دستگاه مدرن و پیشرفته نسل آینده می خواهد؛ قطعا از خریدش لذت خواهید برد.
مزایا:
1- سرعت بالای فرکانس 6 گیگاهرتز
2- درگاه های شبکه 2.5 گیگابیت
3- اپلیکیشن موبایل بسیار قدرتمند و مملو از امکانات و تنظیمات
4- کنترل والدین قدرتمند
5- کوچک و جمع وجور
معایب:
1- سرعت فرکانس 5 گیگاهرتز چندان بالا نیست
2- نهایتا از MIMO 2×2 پشتیبانی می نماید
3- برای گیمینگ تنظیمات خاص ندارد
4- قیمت گران: 530 دلار برای بسته دو تایی
منبع: شبکه چی